IN THE PRESS


Primera jornada "Ciència al Parlament"

19 Septiembre, 2018

     

Dilluns a la sala de Plens del Parlament de les Illes Balears es va acollir la primera jornada 'Ciència al Parlament’. El Parlament va aprovar el passat 27 de febrer de 2018, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, una Proposició no de llei per participar de la iniciativa ciutadana #CienciaenelParlamento, que té com a objectiu crear un canal obert de comunicació entre els responsables de prendre decisions polítiques i els científics.

En el discurs inaugural de la jornada, el president del Parlament, Baltasar Picornell, va defensar la importància dels contactes regulars entre la comunitat científica i els representants polítics. “La ciència pot servir per construir societats millors, i també per trobar més i millors respostes als reptes que tenim com a legisladors”, va afegir, per concloure mostrant la seva satisfacció per la bona acollida que ha tingut la jornada. La vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, va agraïr la participació dels assistents i ha remarcat la importància de jornades com les d'avui.

L'acte va comptar amb ponències sobre dues temàtiques d'actualitat: la política científica i els insectes polinitzadors. Pel que fa a la de política científica, el ponent va ser el vicerector de recerca de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot, que va defensar la importància de definir una política científica i del coneixement per fer créixer l’economia. Amb aquesta temàtica es va pretrende debatre sobre les principals problemàtiques i possibles solucions que s’haurien d’adoptar per desenvolupar una política científica eficient a les nostres illes.

La segona temàtica va ser relativa als insectes pol·linitzadors, en línia amb la declaració institucional aprovada pel Parlament el passat 19 de juny, i per donar més coneixements als responsables de prendre decisions polítiques sobre aquests éssers clau per als ecosistemes. La investigadora de l’IMEDEA Anna Travesset en va fer la ponència inicial, en la qual va fer un diagnòstic de la problemàtica de la pèrdua dels pol·linitzadors i de les conseqüències dramàtiques que pot tenir per a la biodiversitat i per a la vida humana.

En representació del IAC3 hi van acudir Alicia M. Sintes, Carles Bona i Pep Lluis Ballester.

Saber-ne més.